Energie (en geld) besparen!
Nu de energiekosten de pan uit rijzen, kunnen wij u gerust stellen dat er voldoende energiebesparende (en daarmee geld besparende) maatregelen beschikbaar zijn voor uw zwembad:
- Verwarmen d.m.v. een warmtepomp. Bij optimaal gebruik kan het energieverbruik gemakkelijk gehalveerd worden t.o.v. verwarmen d.m.v. gas.
Een warmtepomp gebruikt de buitenlucht als energie om te verwarmen. De warmte wordt gewonnen uit de buitenlucht, en die warmte wordt omgezet naar nog meer warmte. Het water van het zwembad wordt door de warmtepomp gepompt en verwarmt zo het water. De besparing is het resultaat van het temperatuurverschil tussen de warmtebron (de omgevingslucht) en het afgiftesysteem. Hoe kleiner dit verschil, hoe hoger het rendement. Bij zwembaden moet de pomp slechts een relatief lage temperatuur afleveren, en daarom is het gebruik van een warmtepomp hiervoor interessant. Let op: een warmtepomp is niet geschikt om het zwembad het gehele jaar door te verwarmen, bij te lage buitentemperaturen kan er minder warmte worden gegenereerd. Wij leveren diverse soorten warmtepompen afhankelijk van de grootte van uw zwembad en het benodigde rendement. Ook hebben wij stillere warmtepompen in ons assortiment. - Een frequentie gestuurde zwembadpomp. Een frequentie gestuurde pomp is tot wel 70% goedkoper in energieverbruik dan een standaard zwembadpomp.
Een reguliere zwembadpomp heeft maar 2 standen, hij staat aan of uit. Als deze pomp aanstaat draait deze dus altijd op vol vermogen en verbruikt altijd zijn maximale energie, terwijl dit niet voor alle functies nodig is. Met een frequentie gestuurde pomp kunt u het vermogen van de pomp reguleren voor verschillende snelheden, in meestal 3 verschillende standen. Dit geeft een aanzienlijke energiebesparing ten opzichte van de niet-frequentie gestuurde pomp.
- Afdekken van uw zwembad. Om zoveel mogelijk warmteverlies te voorkomen en daarmee minder energie voor verwarmen te verbruiken, kunt u uw zwembad afdekken wanneer u deze niet gebruikt. Dit kan met een schuimdeken, met een lamellenafdekking, of een overkapping. Ook kunt u hiervoor solarlamellen gebruiken. Deze hebben een gecombineerde functie, namelijk het vasthouden van de warmte in het bad en het opwarmen door middel van de zonnewarmte.
- Direct contact zonnecollectoren. Dit is de eenvoudigste manier om zonne-energie om te zetten naar zwembadverwarming. Via de zwembadpomp wordt het water door de collectoren gepompt, waar het water door het zonlicht wordt verwarmt en terug het zwembad ingepompt. Uiteraard werkt dit alleen bij voldoende zonlicht. Vergeet niet: De zon heeft zijn tarieven nog nooit verhoogd!
Naast energiebesparing kunt u ook besparen op het verbruik van chemicaliën in uw zwembad:
- Installeren van een automatische dosering. Met een automatische dosering wordt het doseren van de juiste chemicaliën automatisch geregeld. Dit voorkomt overdosering, waarmee u minder chemicaliën verbruikt.
- Filterzand vervangen door AFM filtermedium . Omschakelen van zand naar AFM leidt tot belangrijke verbeteringen in de werking van uw filtersysteem. Hiermee bespaart uw zowel chemicaliën als water.
- Een UV sterilisator. Een UV sterilisator met hoge kwaliteit UV lampen garandeert een zeer efficiënte, milieuvriendelijk en gebruiksvriendelijke desinfectie. Bij installatie van een UV sterilisator bespaart u aanzienlijk op het chloorgebruik in uw bad. Bijkomend voordeel is dat u bijna geen chloor meer ruikt of proeft.
Voor meer informatie en prijsopgaven van bovenstaande producten kunt u vrijblijvend een adviesgesprek bij ons aanvragen.
U kunt hiervoor contact opnemen via ons email adres: info@zsw-thuisrecreatie.nl